Voedselbos het Groene Hart

Een voedselbos of eigenlijk, een eetbaretuin, is geen boomgaard of moestuin !

Voedselbos Het Groene Hart

Een eetbaretuin (voedselbos) is ook geen moestuin maar een ontworpen ecosysteem waarbij 7 lagen planten worden gecombineerd (van bomen tot wortelknollen) zodat er met heel weinig werk veel eetbare planten kunnen groeien.

Het systeem is speciaal gemaakt op de lokale omstandigheden zodat de planten optimaal kunnen groeien en vrucht geven. Denk daarbij aan verschillende bessen, fruitbomen zoals appel en pruim, klimplanten zoals kiwibes en druif, verschillende soorten noten en kruidachtige planten zoals aardbei, rabarber en andere planten met eetbaar blad of bloemen.

Een groot voordeel is de korte afstand naar het natuurgebied van de Nieuwkoopse plassen zodat plagen sneller door natuurlijke vijanden in toom worden gehouden. Het voedselbos wordt na de aanplant zoveel mogelijk met rust gelaten zodat het natuurlijke ecosysteem meehelpt om de planten gezond te houden en te voeden.

Voedselbos Het Groene Hart - wilde aarbei

Bestrijdingsmiddelen, kunstmest en andere ingrepen kunnen het ecosysteem beschadigen dus na het aanplanten is het beter om zo min mogelijk te doen en geduldig wachten tot de planten vruchten gaan geven.

Rabarber in het voedselbos by Geral Overbeek

De natuur profiteert zeker ook mee omdat het natuurlijke ecosysteem veel variatie biedt voor spontane beplanting en vele dieren en insecten. De plantkeuze is ook zo ingedeeld dat er in ieder seizoen voor bijen en insecten wat te eten is, als dank helpen deze beestjes om de planten te bestuiven waardoor we meer vruchten kunnen oogsten.

Voedselbos Het Groene Hart - Insectenhotel

Wil je op de hoogte blijven of meehelpen om de  “Eetbaretuin (voedselbos) het Groene Hart” op te bouwen laat het ons dan weten. We leggen het bos niet alleen voor ons zelf aan maar vooral om te laten zien dat het ook anders kan en zonder de natuurlijke bronnen uit te putten. Het voedselbos heeft vooral  functie om mensen te inspireren en ook kinderen te laten zien hoe mooi de natuur in elkaar zit.

Al is ons voedselbos(je) nog in ontwikkeling, de start is er.
In Nederland ontstaan steeds meer voedselbossen, zie hier het overzicht Voedselbos kaart

Dit alles kunnen wij niet allemaal zelf, maar wel met hulp, advies en veel enthousiasme van Tuinontwerper en schrijver Geral Overbeek

Meer weten over Voedselbossen, klik op de site van Geral

Buitenplaats De Blauwe Meije  – Meije 300 – 3474 MD – Zegveld (Ut) – 0172-685438 / 06-20825662 –  info@deblauwemeije.nl