Maarten Mulder

Fascinaties! Voor de dynamiek, die de moderne Haagse architectuur uitstraalt. Het contrast tussen het Haags Gemeentemuseum , via het nieuwe centrum tot de functionele zakelijkheid van winkelcentrum Megastores kan nauwelijks groter zijn.

De strakke lijnen en de evenwichtige details van het Gemeentemuseum geven de impressie van grote dynamiek tussen opdrachtgever en architect (Berlage). Maarten Mulder Berlages visieVoor de één was het gebouw een begin van een loopbaan voor de ander zijn laatste werk. Voor de één een droom, voor de ander een visie.

Het nieuwe centrum van Den Haag is een contrast tussen ‘je prettig voelen’ en ‘onder de indruk raken’. Een stil plein waar omheen hoge gebouwen staan als populieren om een boerderij. Typisch de Zurichtoren met een zware top, indrukwekkend de Castaliatorens. Dynamisch; de Zwarte Madonna, heeft moeten maken voor nog nieuwere hoogbouw en de zwarte gevel van het Lucent Danstheater, die voor een impressionistische kopie van het IJspaleis zorgt.

Schoonheid lijkt niet de primaire ontwerpeis geweest te zijn voor winkelcentrum Megastores. Het licht voegt die op een intrigerende wijze toe, evenals het spel met scherp en onscherp en met contrasterende kleuren.